Vietnam

Reisverslag: Ontdek Noord-Vietnam

Na een wel heel lange vlucht kom ik, Arbel, dan na 30 uur eindelijk aan in Hanoi!
Mijn bagage ligt nog in Parijs maar dat mag de pret niet drukken , zodra ik door de chauffeur van het agentschap ben afgezet bij mijn (overigens prima hotel) in Hanoi begint het al bij me te kriebelen: Wat een winkelparadijs!!! Het hotel Sunshine2 ligt midden in een levendige wijk op 5 minuten loopafstand van het Hoan Kiem Lake.

Shoppen in Hanoi

Het hotel is omringd met kleine winkelstraatjes waar mannen en vrouwen op lage krukjes hun koopwaar proberen te slijten …. Nou … Dat is aan mij wel besteed! Aangezien mijn bagage nog in Parijs ligt heb ik dus een legitieme reden om ongegeneerd enorm te gaan shoppen! Gelukkig komt mijn lengte aardig overeen met die van de gemiddelde Vietnamees en een nieuwe outfit is dan ook snel gescoord.

Winkel in Hanoi

Hylarische reacties tijdens het beroemde poppenspel

Het is ondertussen half 9 in de avond als ik terug ga naar het hotel, van de receptionist had ik al begrepen dat de groep rond deze tijd in de lobby zou verzamelen om naar het Waterpuppet theater te gaan. Ik stel me voor aan de groep en gezamenlijk lopen we door het (nogal chaotische) centrum van Hanoi naar het theater.

Oversteken is hier een crime, honderden scootertjes komen je tegemoet rijden en zijn niet van plan om te stoppen. Wel willen ze je omzeilen en zo steek je dus over terwijl de scooters je links en rechts om de oren vliegen.

We lopen richtting het Hoan Kiem Meer, een prachtig stukje natuur midden in het drukke Hanoi, een rode brug schittert ons tegemoet en het geheel heeft een sprookjesachtige uitstraling. Over sprookjes gesproken; tegenover het meer ligt het poppentheater. Eigenlijk is het gehele theater een nogal kinderachtig stukje poppenspel maar de reacties van Vietnamezen zijn daar in tegen wel weer erg leuk! Onder luidgejoel verwelkomt het publiek elke weer een nieuwe pop en lachen ze om …. Nou ja eigenlijk lachen ze om alles. Conclusie: De Vietnamezen waren eigenlijk leuker dan het poppenspel.

Na nog een drankje met de groep te hebben gedaan, terug naar het hotel, mail gecheckt (ja ja eigen computer inclusief internet op de kamer) en dan heerlijk slapen!

Individueel op pad in Hanoi

Volgende dag vrije dag in Hanoi. Als een echte toerist stap ik in een riksja en laat me door heel Hanoi rijden, van de marktjes tot aan het Mausoleum en weer terug naar het meer. Nog even snel de supermarkt in want vanavond gaan we met de nachttrein op weg naar Lao Cai, de nachttrein is prima verzorgd, de trein is net nieuw en alles ziet er dan ook boven verwachting schoon en ruim uit. Geen vertraging en de volgende ochtend vroeg arriveren we in Lao Cai.

Fotogenieke BloemHmong bevolking

Wat een rust vergeleken met het hectische Hanoi, een lieflijk stadje met wat winkels maar vooral veel natuur. We rijden gelijk door naar een van de hoogtepunten van de reis, de markt in Can Cau, dit is de thuisplaats van de prachtige BloemHmong.

De markt is geweldig, mannen en vrouwen verhandelen hun vee en handwerk en overal is het een drukte van jewelste maar wat vooral opvalt is de prachtige BloemHmong die er meer dan prachtig uitzien in dit wonderschone tafereeltje tussen de bergen.

Wandelen in de bergen van Lao Cai

In de middag maken we een ‘proefwandeling ‘ en lopen we een paar uur tussen de bergen van Lao Cai, onderweg komen we nog een straalbezopen man tegen die zijn roes tussen de rijstevelden ligt uit te slapen. Op de terugweg zien we een Hmong vrouw die (naar wat het blijkt) haar man komt ophalen en met grote moeite de man wakker probeert te maken en deze onder zijn oksels mee naar huis probeert te slepen. Het geheel geeft een treurige indruk en ook hier blijkt hoe oneerlijk de verhoudingen tussen man en vrouw zijn verdeeld. Alcohol (rijstewijn) is hier een heel groot probleem.

Vandaag een vrije dag, als je ‘s ochtends vroeg wakker bent zie je langs het hotel verschillende Hmong vrouwen lopen die onderweg zijn naar de zondagsmarkt in BacHa, ook hier is het weer een kleurrijk gebeuren het grote verschil met de markt van de dag ervoor is dat deze markt ook een ‘gewone groente en fruit ‘markt is. Het is heerlijk om hier doorheen te slenteren en voor een ‘shopaholic ‘als ik is ook deze markt natuurlijk een walhalla.

Bergen van Lao Cai

Nog meer mooie bergvolkeren

Sapa! Aangekomen in dit bergstadje zijn we verrast door het enorme toerisme wat je hier vind, overal zijn pizzeria’s en internetcafe’tjes te vinden. Groot verschil met het authentieke Lao Cai en Bac ha. Wel is het een heel mooi stadje wat door de mist ( wat hier veel voorkomt ) een sprookjesachtig uiterlijk heeft. Ook is Sapa de woonplaats van de Zwarte Hmong, ook dit zijn prachtige vrouwen die zich heel bijzonder kleden maar iets minder kleurrijk dan de BloemHmong. Zin in morgen, dan gaat de trekking beginnen!

Onvergetelijke trekking

De trekking is zwaar! De paden zijn enorm glad en zonder bamboestok en de hulp van de Zwarte Hmong vrouwen is het echt niet te doen, we glibberen over de smalle paadjes en rotsen en moeten ons soms echt vasthouden aan de vrouwen die (met baby op de rug) op hun slippertjes de bergen op en af lopen alsof het niets is, aan het einde van de trekking willen de vrouwen uiteraard hun tasjes en souvernirs aan ons verkopen en omdat iedereen zo enorm blij is met hun hulp kopen we alle tasjes, kettingen, armbandjes en sjaals.

We overnachten in een ‘home stay ‘het is een soort heel grote schuur waar we met zn allen op zolder slapen, best comfortabel, na een heerlijk warme douche en een overheerlijk maaltijd van de heer des huizes, kruipen we vroeg ons bed in en maken we ons klaar voor de volgende dag, dag 2 van de trekking.

Omdat het ook vandaag erg glad is en het die avond heeft geregend nemen we een alternatieve route die iets minder glibberig en gevaarlijk is. Vanwege de mist hebben we niet altijd zicht, maar het is heerlijk om buiten te lopen en op een rustig tempo de Vietnamezen van dichtbij te bewonderen. Terug in Sapa hebben we nog een uurtje de tijd om ons om te kleden en nog een hapje te eten en dan nemen we de nachttrein terug naar Hanoi.

Rond half 6 in de ochtend zijn we weer terug in Hanoi, we lopen naar het Hoan Kiem meer waar de Vietnamezen in de ochtend hun Tai Chi oefeningen doen. Na een kop koffie en een croissant gaan we met de bus naar Ha Long Bay.

Natuurwonder Ha Long Bay

Na 4 uur zijn we er, wat is het hier prachtig wat een rust, de bootreis is geweldig, na een klein kwartier varen duiken de enorme rotsen al op, wat een natuurspektakel en hoe bijzonder is het om hier doorheen te varen. Na een uur meren we aan bij een van de rotsen om deze van binnen te bekijken, ook dit is sensationeel, prachtige ruimtes en bijzondere vormen komen bijeen in deze ‘grot ‘ Door met gekleurd licht te spelen heeft het geheel een sprookjesachtig decor .

Na een boottocht van 4 uur zit het erop voor mij, ik ga met de taxi terug naar de luchthaven van Hanoi en vlieg diezelfde avond om half 12 terug naar huis.

Een heel bijzondere korte reis vol met hoogtepunten!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *