Feest

In China is het elke maand feest

Ben jij ook altijd in voor een feestje? Dan is China echt een land voor jou! De Chinezen houden namelijk wel van een feestje. Wist je dat het in China gewoon iedere maand feest is?!

Januari

In januari wordt er in China het Harbin International Ice and Snow Festival gevierd, één van de grootste ijs- en sneeuwfestivals ter wereld. Je loopt door een prachtige ijsstad met dansende lichtjes. Je vindt er enorme ijssculpturen, kastelen en andere gebouwen van sneeuw en ijs.
Het is de viering van de kunst en het licht. Het festival start op 5 januari en duurt bijna de hele maand. Ben jij dus volgend jaar in januari op vakantie in China, ga dan zeker kijken!

Febuari

Het Chinees nieuwjaar wordt ieder jaar op 10 februari gevierd. Tijdens dit ‘lentefeest’ is het erg druk. Er zijn vele actviteiten te doen, er wordt overal gedanst, er is veel vuurwerk en je hebt de mogelijkheid om verschillende ceremonies bij te wonen. Het Lentefeest is een echt familiefeest
In China wordt ieder jaar gewijd aan een dier. In 2013: de Slang!

Maart

Maart staat in het teken van het Gongcheng Peach Blossom Festival. Dit is de periode van de perzikbloesem. Voor de Chinezen is de bloesem erg belangrijk, het betekent leven, groei en welvaart. De bloesem is een prachtig gezicht, ze kleuren van donkerrood tot licht roze. Mensen genieten tijdens dit festival van een kop thee en een hapje, zoals gebakken theebladeren of gepofte rijst.

Bloesem

April

In april wordt het Water Splashing Festival gehouden. Het jaar wordt tijdens dit geweldige festival even goed ingeluid. Het spetteren met water wordt door de Chinezen gezien als teken voor veel geluk en gezonheid. Ben je tijdens je China vakantie tijdens dit festival aanwezig? Zorg dan zeker voor een setje droge kleren bij de hand. Het watergevecht gaat er heftig aan toe.

Mei

In mei wordt tijdens het Buddha Baden Festival de verjaardag van de oorspronkelijke Boeddha Sakyamuni gevierd. Alles gebeurd ter ere van Boeddha. Er wordt in ieder huishouden een boeddha beeld in een kom met water gezet, het hele gezin komt om de kom staan en giet water over het beeld. Dit om het kwaad ‘weg te spoelen’. Na de ceremonie wordt er vaak gedanst en gemediteerd.

Juni

Op de vijfde dag van de vijfde maand wordt het Dragon Boat Festival gevierd. Dit kennen wij in Nederland natuurlijk ook, hier wordt het drakenbootfestival onder andere in Apeldoorn en Rotterdam gehouden. Maar het Dragon Boat Festival in Peking is de grootste en populairste. Tijdens dit festival worden er races gehouden met lange drakenboten, worden er grote rijstwraps gegeten (zongzi) en wordt er feest gevierd.

Dragon Boat

Juli

In juli staat het Torch Festival centraal. Dit festival wordt ook wel gezien als één van de belangrijkste feesten van de Yi bevolking. De Yi bevolking leeft voornamelijk in het zuidwesten van China. Tijdens het festival steekt elk gezin een fakkel aan en er worden optochten gehouden. Hierdoor wordt het kwaad verdreven en wordt er gebeden voor een goede oogst.

Augustus

Bier liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het Qingdao International Beer Festival. Dit is het grootste bierfeest van Azië. Vanaf het tweede weekend van augustus kun je twee weken lang bier drinken en meedoen aan proeverijen, wedstrijden, optochten en genieten van muziek en optreden.

September

September staat in het teken van Het Mid-Autumn Festival, ook wel het Chinese Maanfeest. Op iedere 15e van de maand staat de dag in het teken van de maan. Er zijn er allerlei activiteiten te doen, waaronder het gezamenlijk kijken naar de maan, het dansen van traditionele dansen en het eten van maan koekjes. Verder worden er lampionnen de lucht ingelaten als het helemaal donker is.

Oktober

Chinese Shaoxing wijn is erg populair in China en is zeker het proeven waard tijdens je China vakantie. Tijdens het Shaoxing Rice Wine Festival is er veel te proeven en worden er rondleidingen door de brouwerij gegeven.

November

Het meeste gevierde festival onder de Miao bevolking is het Miaonian Festival. Tijdens dit festival worden stierengevechten en paardenraces gehouden is het meest gevierde festival bij de Miao bevolking. Er worden stierengevechten en paardenraces gehouden en er wordt veel traditionele muziek gespeeld. Het feest begint rond half november en kan 3 dagen maar ook 2 weken duren.

December

Het traditionele feest van de Dong bevolking is het Dong New Year’s Festival. Tijdens dit festival eet de bevolking traditionele gerechten, worden er traditionele liedjes gezongen en wordt er een waterbuffelstrijd gehouden. Hier worden de dieren door het jaar heen speciaal voor getraind.

Als je naar China op vakantie gaat houd dan zeker de vele feesten en festivals in de gaten en laat je onder dompelen in de Chinese cultuur.


Geplaatst

in

door

Tags: