Wie bezig is aan een reis door China of zo’n reis in het vooruitzicht heeft, moet in ieder geval één bezienswaardigheid hebben bekeken: de Chinese Muur in het noorden van het land. Het is van oorsprong een verdedigingswal die bestaat uit aarde en stenen en die het Chinese keizerrijk vroeger moest beschermen tegen vijandelijke, nomadische ruitervolkeren. De Chinese Muur is maar liefst 6.259 kilometer lang, inclusief natuurlijke grenzen (bijvoorbeeld rivieren) zelfs bijna 9.000 kilometer.
Geschiedenis
Ongeveer 2200 jaar geleden werd het eerste deel van dit imposante bouwwerk gebouwd als bescherming tegen invasielegers die vanuit het noorden rondtrokken. Meer dan een half miljoen arbeiders werkten destijds aan de bouw van de muur, terwijl later zelfs meer dan 1.000.000 Chinezen de muur bewaakten vanuit meer dan duizend uitkijktorens en forten.
De Muur in de 21ste eeuw
De Chinese Muur is tegenwoordig op een groot aantal plaatsen flink beschadigd of afgebroken door erosie, oorlogsgeweld of vanwege het feit dat de stenen voor andere doeleinden zijn gebruikt. Je zult daarom merken dat niet alle delen toegankelijk zijn, maar er zijn nog genoeg gedeeltes van de Chinese Muur waar je wel degelijk toegang tot hebt. Een onderdeel dat populair is bij veel toeristen, vooral ook uit China zelf, is het fort Oude drakenkop waar de muur begint (of eindigt) aan de zeezijde in het oosten, ten noorden van de stad Qinhangdao.
Werelderfgoed
Sinds 1987 is de Chinese Muur door de UNESCO (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) opgenomen op de bekende Werelderfgoedlijst. Twintig jaar later werd de muur zelfs gekozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, waartoe onder andere ook het Colosseum in Rome, de Taj Mahal in Agra (India) en het Christusbeeld in Rio de Janeiro worden gerekend.