Zuid-Afrika

Bourgondische B’s: Biltong, Bobotie en Braai

Als je aan Zuid-Afrika denkt, is er een grote kans dat je dit associeert met de Tafelberg, het   Krugerpark, het WK voetbal of de townships. Het komt daarom misschien als een verrassing dat je in Zuid-Afrika ook heerlijk kunt genieten van een Bourgondische levensstijl.

Geniet jij van het goede leven, smul jij van exotische gerechten en probeer je graag iets nieuws? Probeer dan eens de typisch Zuid-Afrikaanse snack biltong, een versnapering gemaakt van gedroogde reepjes vlees. Dit rundvlees, wild of gevogelte wordt op smaak gebracht met verschillende kruiden en specerijen, zeker het proberen waard tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Mocht je niet kunnen wachten om biltong te proberen, dan kun je het zelf ook maken. Zorg dat je het vlees eerst laat drogen.  Droogt het niet snel genoeg? Hang de stukken vlees dan aan haakjes enkele uren op lage temperatuur in een gedeeltelijk geopende oven. Je snijdt de biltong daarna in dunne slierten of stukjes en dan is deze klaar voor consumptie! Biltong is geschikt om als snack te eten, maar wordt ook wel gegeten in combinatie met salade.

Toch iets meer trek gekregen van alle nieuwe indrukken in Zuid-Afrika? Kies dan eens voor één van de andere Zuid-Afrikaanse specialiteiten. Bobotie was vroeger een gerecht voor arme arbeiders en slaven, maar tegenwoordig immens populair bij alle lagen van de bevolking. Deze ovenschotel bevat onder andere gehakt, brood, melk, ei, ui, tomaten en verschillende soorten kruiden en specerijen. Wellicht ken je dit gerecht al uit Nederland, omdat diverse producenten van maaltijdpakketten dit gerecht aanbieden.  Het is echter absoluut aan te raden om tijdens je Zuid-Afrika reis de authentieke variant van dit gerecht te proberen, de lokale bevolking weet immers hoe je dit gerecht het lekkerst bereidt! De combinatie met een originele ambiance staat garant voor een unieke ervaring.

Is bobotie toch niet jouw smaak? Wanhoop niet: ook het grillen van vlees is erg populair in Zuid-Afrika. Wat is er na een lange dag fijner dan een barbecue, met uitzicht op de ondergaande zon? Barbecuen wordt in Zuid-Afrika braaien genoemd. Hierbij gril je allerlei soorten vlees op hout,  briketten zijn een absolute no-go!  Van Afrikaanse sosaties (spiezen met vlees en fruit of groenten) en boerewors (braadworst) tot lamskoteletten en steak. Hierbij eet je salade en de traditionele putu pap, een ingedikte pap van fijngemalen mais.
Ben jij op 24 september in Zuid-Afrika? Dan maak je de jaarlijkse ‘Braai Day’ mee, die ook bekend is als National Heritage Day. Deze dag verenigt mensen rond de braai en viert deze unieke lifestyle. Een prachtige ervaring in een schitterend land.


Geplaatst

in

door