Een stukje kunstgeschiedenis in Zuid-Afrika

Een stukje kunstgeschiedenis in Zuid-Afrika

Wil je graag naar Zuid-Afrika, maar wil je wel graag iets nieuws leren tijdens je reis? Houd jij van cultuur, kunst en geschiedenis? Ook dan ben je in Zuid-Afrika aan het juiste adres. De Kalahariwoestijn, het Malutigebergte en de Drakensbergen hebben één ding met elkaar gemeen: allen waren toevluchtsoorden voor de San, die deze gebieden hebben verrijkt met hun kunst.

De San

De oorspronkelijke inwoners van Zuid-Afrika die ook bekend staan als Bosjesmannen, leidden een primitief bestaan. Toen de Europeanen hun intrede deden in Zuid-Afrika, werden de San teruggedrongen naar afgelegen gebieden zoals de Kalahariwoestijn, het Malutigebergte en de Drakensbergen. In grotten en op overhangende rotsen begonnen zij schilderingen te maken, waardoor deze gebieden vandaag de dag beschikt over talrijke vooruitstrevende rotsschilderingen. Een fantastisch gezicht, omdat op veel plekken ter wereld muur- en rotsschilderingen niet toegankelijk zijn voor publiek in verband met conservatie. Je zult je ogen uitkijken in deze, als nationaal erfgoed, beschermde gebieden.

Wat je misschien nog niet wist

Is dat, in tegenstelling tot wat velen denken, rotsschilderingen geen jachttaferelen afbeelden. Dankzij de San zijn wetenschappers tot het inzicht gekomen dat de dieren en mensen die afgebeeld werden op rotsschilderingen, dieren en mensen zijn die een hogere status hadden: men was onder de indruk van deze dieren. Wanneer de medicijnman van een volk tijdens een ritueel in trance kwam, zag hij deze beeltenissen voor zich. Om dit te kunnen delen met zijn stam, schilderde hij dit op de rots.
Met deze achtergrondinformatie zal je waarschijnlijk met andere ogen naar de rotsschilderingen van de San kijken. Hoewel ze nog niet erg bekend zijn bij het grote publiek, zijn deze schilderingen zeker indrukwekkend.

Wanneer je in Zuid-Afrika bent

Zijn de rotsschilderingen van de San zeker een bezoek waard! Musea verspreid door Zuid-Afrika bieden je graag de mogelijkheid de rotsschilderingen te bewonderen. Het Iziko SA Museum in Kaapstad, tevens het oudste museum in Zuid-Afrika, beschikt over een prachtige tentoonstelling met gehele stukken rots. In de open lucht van Giant’s Castle Reserve in de Drakensberg vind je het Bushman Cave Museum. Hier zal je versteld staan van 500 schilderingen, waarvan sommigen duizenden jaren oud zijn.
Ook de San zelf worden betrokken bij de tentoonstellingen van hun kunst. In Kimberley staat het Wildebeest Kuil Rock Art Centre, waar wetenschappers en inheemse Khoe- en Sanvolken samen de rotskunst en een heilige heuvel beheren. Waar in Zuid-Afrika je ook bent: er is altijd wel een plaats in de buurt waar je je kunt verdiepen in de rotskunst.


Geplaatst

in

door