Verdiep je in de cultuur van de Venda

Verdiep je in de cultuur van de Venda

Zuid-Afrika kent veel verschillende stammen en etnische minderheden. Eén van deze stammen is de Venda-stam. Het leefgebied van de Venda staat bekend als ‘De Goede Plek’, ofwel het ‘beloofde land’. Naast het prachtige en gevarieerde landschap, is dit ook een gebied waar historie en mythe met elkaar zijn verweven. Bezoek tijdens je reis naar Zuid-Afrika ook eens de betekenisvolle plaatsen van de Venda en verdiep je in hun cultuur!

Het leefgebied van de Venda ligt nabij Louis Trichardt, in de omgeving van het Krugerpark. Van  de eerste nederzetting van Venda in Zuid-Afrika kun je bij Dzata nog steeds de ruïnes bezichtigen. Bijzonder aan deze ruïnes is dat voor de bouw van de nederzetting blauw steen is gebruikt, wat in dit gebied niet voorkomt. Heel bijzonder om te zien!

Het Thathe Vondobos is een heilige plaats in het gebied van de Venda. Dit bos zit volgens de legende vol met kwade geesten en wordt beschermd door de witte leeuw Nethathe en bliksemvogel Ndadzi, de wachters van het bos. In dit bos vind je ook het heilige Fundudzimeer, waar de god van de vruchtbaarheid zich volgens de legende ophoudt. Deze god is volgens het verhaal een jonge Venda die, nadat zijn geliefde overleden was, het meer inliep en in een python veranderde. Nog steeds doen jonge Venda-vrouwen de vruchtbaarheidsdans.
Als je het meer wilt bezoeken, dien je daarvoor uitdrukkelijke toestemming van de Venda te hebben. Wanneer je deze toestemming hebt gekregen, mag je het meer alleen bekijken door met je rug naar het meer te staan en tussen je benen door te kijken. Wil je het meer toch liever bezichtigen vanuit een normale positie? Het beste uitzicht op het meer heb je vanaf de omliggende bergen!

Ook Mpephu’s Village mag je niet zomaar bezoeken. Dit dorp, waar Venda-stamhoofden begraven zijn, wordt door de vrouwen verzorgd. Alleen Venda mogen het dorp bezoeken. Wel kun je dit dorp vanaf de weg bekijken. Aan dezelfde route liggen ook de Phiphidi Falls, die een prachtige omgeving vormen waarin je volledig kunt ontspannen en tot rust kunt komen.


Geplaatst

in

door