Rondreis Costa Rica

Reisverslag: Rondreis Costa Rica

Hallo mede-reizigers, ik, Evelien, ben naar Costa Rica op vakantie geweest en wilde mijn 9-daagse groepsreis graag met jullie delen. Ik ben vanaf Amsterdam naar San Jose gevlogen, waar mijn Costa Rica rondreis van start ging.

Dag 1

San Jose is de hoofdstad van Costa Rica, gelegen in de centrale vallei, op 1170 m.  hoogte. Het inwoneraantal  ligt rond de 500.000. San Jose is geen bijzondere stad, er zijn weinig bezienswaardigheden. Wel aan te raden zijn een bezoek aan het nationaal museum, goudmuseum of de centrale markt. Het Teatro Nacional en het postkantoor zijn (de enige) twee mooie koloniale gebouwen in het centrum.

Dag 2

Vandaag maken we een leuk uitstapje vanuit San Jose naar Poás vulkaan, op een klein uur rijden. Je gaat de hoogte in en komt langs o.a. koffieplantages. Prachtig uitzicht over de centrale vallei. Entreeprijs is 10$. Er is een visitor center en een souvenirshop. De krater van de vulkaan is een kwartiertje lopen vanaf de parkeerplaats. Een meertje is nog een kwartier verder, heuvelopwaarts, door het (dwerg)nevelwoud. Neem een jas mee, want het is vaak koud en winderig!

Dag 3

Om  9.30 vertrekken we naar Puerto Viejo. In totaal 6 uur rijden, inclusief koffiestop en lunch. Aankomst 15.30. De rit voert door het NP Braulio Carillo (nevelwoud), en daalt daarna af. Onderweg rijden we langs veel bananenplantages. Puerto Viejo is een backpackers dorp met veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Er hangt een leuke sfeer. We moeten er wel rekening mee houden dat we lang niet overal kunnen zwemmen ivm stroming.

Bananenplantage

Dag 4

Vanaf Puerto Viejo rijden we in een uur over een slechte weg naar Cahuita National Park. Entree is via het dorp Cahuita. Hier vragen ze een verplichte “vrijwillige” bijdrage. Entree via de andere ingang is 10$. Je kunt wandelen tot La Punta, dat is een wandeling van ongeveer 7 km. Na ruim 1 km moet je een riviertje oversteken wat natte voeten betekent. Dit was nu niet mogelijk door de vele regen. Onderweg hebben we gezien: kapucijnapen, brulapen, 3 groefkopadders (giftig), 3 brown vine snakes (niet giftig), vleermuizen, leguanen, jesus christ lizard, krabbetjes, luiaards, witkop reigers en die met die grote neus (boat billed heron). Lunchen doen we in Cahuita, en ’s middags hebben we een rustmiddag.

Dag 5

We zouden via Caño Blanco naar Tortuguero gaan, maar ook dat was niet mogelijk door de regen. We kiezen voor de alternatieve route via La Pavona, is langer rijden, maar korter varen. Het is vier uur rijden en de boot vertrekt om 11.00 uur, dus vroeg vertrekken. Bij de boot is een groot restaurant, en vooral ook veel andere toeristen. Het is een klein uur varen (via Caño Blanco anderhalf uur), afhankelijk van de waterstand. Het is een grote overdekte boot (met evt plastic ramen als het regent) voor 48 mensen plus bagage.  Bij aankomst gaan we eerst lunchen. ’s Middags hebben we de keuze om naar het dorp te gaan, of te relaxen bij het zwembad. Ook kun je een boottocht door de kanalen maken voor 15$. Overtocht naar het dorp is meestal gratis, bij sommige lodges 3$ one way. Er is een kleine trail, gelukkig zijn laarzen gratis te lenen.

Dag 6

We maken om 5.30 een boottocht door de kanalen, je ziet het licht worden. De tocht duurt 2 uur. In kleine open boot voor max 20 personen. Ook nu hebben we wild gespot: brulapen, spinapen, leguanen, basilisk, kaaiman, groene papagaai, kleine blauwe reiger, aalscholvers, slangenhalsvogels (aningha), een ral, grote en kleine ijsvogels, tijger-roerdomp en een grote zwarte vis (heel bijzonder, maar naam vergeten). Na de boottocht gaan we ontbijten. Na het ontbijt vertrekken naar het dorp en het schildpadden strand. Schildpadden zijn er tussen juli en september te vinden. Het dorp Cahuita is wel aardig, maar niets bijzonders, je loopt heen en weer door één straat met wat winkeltjes. Het NP Cahuita kan je niet meer in, net zo min als de Cerro Tortuguero beklimmen. Na de lunch kan je evt de trail lopen. Hier zien we echter vooral veel muggen. Wij hadden ’s middags om 3 uur nog een boottocht. Gezien: brulapen, slingerapen, toekans, een boom vol oropendula-nesten, black hawk, roerdompen op hun nest, zwarte ibis, overstekende slingerapen en een otter!

Toekan

Dag 7

Om 8.45 vertrekt de boot naar La Pavona. Eventueel stoppen bij een bananenplantage / inpakkerij. Na de lunch is het nog anderhalf uur rijden naar Sarapiqui. Onderweg veel ananas- en palmhart-plantages. ’s Middags is er nog tijd om te wandelen, of onder leiding van een gids, of de selfguided trail. Eten in het restaurant en ’s avonds natuurlijk zoeken naar de roodoog boomkikker!

Dag 8

Het is maar 3 uur rijden naar La Fortuna, dus je kan ’s morgens nog van alles doen. Om 6 uur kan je een birding tour doen (15 $) of zelf gaan wandelen. Om 8.30 vertrek voor de chocoladetour in Tirimbina (half uur rijden, kosten $ 20 pp). Als je op tijd bent kun je eerst op het terrein gaan wandelen, over de brug over de rivier. Chocoladetour begint om 10 uur (of om 8 of om 13 uur) en duurt 1,5 uur. Leuke uitleg inclusief proeverij. Onderweg naar Fortuna kan je stoppen in La Virgen om inkopen te doen voor een picknick (even verder, aan de rivier).

Vanuit Fortuna ben ik teruggegaan naar San Jose en zat de reis er voor mij op!


Geplaatst

in

door