Citytrip Moskou & Sint Petersburg

Citytrip Moskou & Sint Petersburg

In mei 2011 ben ik, Jeanine, op stedentrip naar Moskou en St. Petersburg geweest. Hoewel het vluchtnummer een KLM vlucht betreft, was het een co-chair van Airovlot. Dit betekende dat men niet vooraf kon inchecken. Geen filmpjes onderweg of zo… wel een adembenemend uitzicht op een zonnige koninginnedag feestend Nederland.

Bij aankomst in MOSKOU kan ik lekker snel door de douane lopen, ingevuld migratie-papiertje goed bewaren, laten afstempelen in het hotel en goed bij je houden ‘voor het geval een politieagent je aanhoudt’. Overblijfseltje uit de Sovjet tijd denk ik.

De touringcar staat klaar. Onze groep van 19 mens kon er minstens 2 keer in.

Na een rit van een uurtje (het is verassend leeg op de snelweg) komen we aan bij de Olympische wijk, gebouwd voor de Olympische zomerspelen van 1980. Imposante hotelblokken, verassend veel ‘bling’ in de lobby van hotel Vega (letter B in het Cyrillisch), restaurantjes, wifi (leuk), heerlijk uitgebreid ontbijt. Prima degelijke kamers gelegen in een buitenwijk, maar wel vlakbij een grote toeristische markt en aan het beroemde Metrostelsel, dus je staat in zo’n 20 minuten op het Rode plein.

 zondag 1 mei

Stond een City tour op de planning. Het is ‘dag van de arbeid’, dus gids ‘Irina’ legt ons uit dat het moeilijk is vooraf te bepalen waar we wel of niet kunnen rijden, ‘er zouden straten afgesloten zijn’; het valt mee, maar het gezoek kost wel tijd. De eerste uren kijk ik vooral naar de Basilius Cathedraal, verbaasd, daar ben ik dan. Mooier kan niet, denk ik. In een klein kerkje op de hoek van het rode plein was een Russisch Orthodoxe dienst bezig. Naast het Rode plein staat een mooie paleisachtige winkelgalerij ‘Gum’. Grootste bezienswaardigheid is echter de hooggehakte Russische dames die met boodschappentassen en kind aan de hand over de kinderkopjes van het Rode plein balanceren.

Indrukwekkend is ook de –in de Sovjet tijd geruïnneerde en door Jeltzin ráp weer opgebouwde-  Christus de Verlosser kathedraal. We hebben uitzicht op het Novodevichy of New Maidens klooster. Uitzicht over de stad vanaf de plaats waar ook de olympische skischans is. Moskou, reuze indrukwekkend, de City tour mag iets uitgebreider.

We, mijn leuke roomie en ik, zijn op eigen houtje verder gegaan. We lopen door Arbat street, dé kalverstraat van Moskou. De jongeren willen er gratis ‘hugs’ uitdelen. Vervolgens gaan we heerlijk naar het VDNKh park. Dit is een groot tentoonstellings- en amusementspark dat gebouwd is voor een grote beurs in 1939. Dit park is gewijd aan de luchtvaart. Vele gebouwen nog echt een Sovjet sfeer uitademt. Er zijn veel mensen op de been om de dag van de arbeid te vieren. Leuk!

maandag 2 mei

Gingen we naar het 14e eeuwse Sergiev Posad; het ‘Russische Vaticaan’; de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou (zo’n 70 km ten N-O van Moskou). Vele Russen gaan er op bedevaart. Indrukwekkende kerken en koepels. Heilig water.

Het busje voor de excursies… we passen er precies in (groot contrast met de touringcar). We hebben file terug, dus dat kost tijd en adem inhouden.  Dan hebben we een middag individueel en is er tijd voor vanalles en nog wat. Ik ga samen met wat medereizigers naar de de opera (dit was duur, namelijk 75 euro, maar erg mooi).

De Natuurstenen mozaïeken (wauw!), beelden, keramiek, kroonluchters en dan ook nog een zeer efficiënt metrostelsel, Moskou is top. Ook het eten is goed, voor vegetariërs is er altijd wel een lekkere salade.

Mozaïeken stenen

Dinsdag 3 mei

Naar het Kremlin, met gids Irina en de Metro. Sommigen weten nog niet hoe de metro werkt…misschien beter om dit de eerste dag al te doen. Binnen het Kremlin is er een mooie tentoonstelling ‘schatten van de Tsaren’, wapens, rijtuigen, geschenken uit allerlei landen, Irina loodst ons kundig langs alle schatten. We zien onder andere de kathedralen van het Kremlin en de klokkentoren van Ivan de Grote…

Dan is het tijd voor het Poesjkin Museum. Ik heb speciaal interesse voor de Impressionisten. Geweldig, ik word er blij van, er hangt veel, de belichting is mooi en je mag van alles naar hartelust foto’s maken.

’s Avonds naar de trein met de touringcar. Een mooie nieuwe trein, met 4p coupés. Bedje, lakens, dekens en kussen, airco. Eenvoudig ontbijtje erbij. Het bovenste bedje is wat ‘eng’ zeggen de reizigers, smal, kort, en bang om er uit te vallen. Voor mij was de treinreis leuk.

woensdag 4 mei

Zijn we dan in Sint Petersburg of was het nou Petrusburg of Petrograd of Leningrad. We worden opgehaald door een touringcar. Kort ritje door de stad met een korte uitleg, waar is welk gebouw te zien. We weten dat we op 5 mei een stadstour krijgen, maar we weten niet wat die stadstour zal inhouden. Dit is wat ‘lastig’, we hadden vrij ’s middags en dan ga je dus naar dingen die je de volgende dag ook blijkt te gaan doen als je gewoon een beetje gaat rondlopen. Beter plannen.

Sint Petersburg, het heeft wel wat weg van Amsterdam, maar dan is alles zo groot en mooi, onmogelijk om op een foto weer te geven.

Donderdag 5 mei

 stond dus de Stadstour door Sint Petersburg op het programma. We horen veel over de geschiedenis die gids gids ‘Alla’ op een enthousiaste manier vertelt. We rijden langs veel plaatsen… even de hoogtepunten, het ‘Sint Petrus en Paulusfort’ alwaar de Romanov tsarenfamilie ligt begraven, uitzichten langs de Newa rivier,  het Aurora Slagschip (die een aandeel had in het begin van de oktoberrevolutie). Nóg een kathedraal die de Basilius wat mij betreft evenaart, de Kerk van de verlosser op verspild bloed… lang verhaal waarom ie zo heet, kom maar naar de presentatie.

De St Isac kathedraal… de 3 na grootste kathedraal in de wereld.

Tijd voor ballet J in het Mariinski Theater. In eerste instantie denk ik ‘wat doet die Romijn daar op het podium in zijn gordijnen omslagdoek’… echter bij de derde akte vond ik die 40 ballerina’s à la zwanenmeer zo mooi dat ik er een brok van in de keel krijg. Tsja, het sentimentele type.

De St Isac kathedraal

Vrijdag 6 mei

De Hermitage vanaf de Neva. Van links naar rechts: Hermitagetheater, Oude Hermitage, Kleine Hermitage en het Winterpaleis. Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Charina de Grote. Nou ja, het was haar kunstverzameling die ze vanuit haar slaapkamer kon bezoeken. Er is zoveel kunst… men weet niet eens wat men heeft. Zo kan het dat men weet dat er een waardevol servies kwijt is, maar niemand weet hoe het er uit ziet. Enfin, lastig zoeken… ik kan er de hele week wel doorbrengen.

zaterdag 7 mei

hebben we veel vrije tijd. Ik ben naar het Yusupov paleis gegaan, van de man die de opdracht heeft gegeven om Rasputin te vermoorden. De stijlkamers in het paleis getuigen van betere hobby’s. Eindelijk zon, voor de rondvaart is er geen tijd meer, in plaats daarvan loop ik naar ‘Nieuw Holland’ –een eilandje met Hollandse pakhuizen van Peter de Grote-  midden in de stad vlakbij de havens. Voor de voetbalfanaten onder ons: Roman Abramovich, de Russische miljardair en eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, wil zo’n 300 miljoen euro investeren in Nieuw Holland om het weer mooi te laten verrijzen.

Ik besluit dat ik dat nog een keer zou willen zien… en dan wil ik ook naar het rariteiten kabinet van Peter de Grote, naar zijn tuinen, naar het Catharina paleis met de barnstenen kamer en natuurlijk… weer naar de Hermitage…. Te veel om op te noemen. Hardstikke leuk.


Geplaatst

in

door