Het Braziliaanse Amazonewoud

Het Braziliaanse Amazonewoud

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het is ruim 7 miljoen vierkante meter groot.  Het grootste deel, 60%, ligt in Brazilië. Het ligt in de delta van de grootste rivier ter wereld, de Amazonerivier. Het Amazoneregenwoud is een thuishaven voor vele plant- en diersoorten. Zo leven er ruim 2,5 miljoen insectensoorten, enkele tienduizenden plantensoorten en ongeveer 2000 soorten vissen en zoogdieren. Een op de vijf vogels op de wereld leeft in het Amazonegebied.

Weer en klimaat:

Het Amazonegebied kent een heet en vochtig klimaat met temperaturen van tussen de 28 en 30 graden. De beste reistijd is van juni tot december, dan is er droge tijd. Van december tot mei is het  regentijd, maar de vele watervallen in het regenwoud zijn dan wel op hun mooist.

Vloedbossen:

Elk jaar in december, aan het begin van de regentijd, komt 250000 vierkante kilometer woud onder water te staan. Dit is erg van belang voor de werking van het Amazonebekken. Het water komt van de smeltende sneeuw in de Andes. Door de vele sneeuw kan het water wel 7,5 tot 15 meter stijgen en kan de Amazonerivier wel 20 kilometer buiten haar oevers treden.

Savannes:

Een klein deel van het Amazonegebied bestaat uit savannes. Dit zijn droge of juist vochtige gebieden waar andere dieren leven dan in het regenwoud, bijvoorbeeld het gordeldier, de grijze vos en de reuzenmiereneter.


Geplaatst

in

door