De Taj Mahal

De Taj Mahal: woorden schieten tekort

Wie graag over de wereld reist om de meest bijzondere bouwwerken te aanschouwen, kan niet om de Taj Mahal in Agra (India) uit. Dit mausoleum, dat de Indiase grootmogol Shah Jahan in de zeventiende eeuw liet bouwen voor zijn hoofdechtgenote, geldt als het onomstotelijke hoogtepunt van de Mogol-architectuur, een combinatie van de islamitische en hindoe-architectuur. Taj Mahal is de Perzische vertaling van Paleis van de kroon.

Het gebouw

Als je van symmetrische gebouwen houdt, kijk je bij de Taj Mahal je ogen uit. Het gebouw, dat 58 meter hoog is en 56 meter breed, is compleet spiegelbaar en bevindt zich op een marmeren platform van maar liefst 10.000 vierkante meter. Aan de voorkant van de Taj Mahal is een grote tuin te vinden met een langgerekt waterbekken. Het bouwwerk bestaat uit wit marmer en tal van sierlijke, ingelegde stenen. Verder horen bij de Taj Mahal vier minaretten, een moskee aan de ene kant en een gastenverblijf aan de andere kant.

Historie

Toen Mumtaz Mahal in 1631 overleed beloofde haar man Shah Jahan, keizer van het Mogolrijk, dat hij een gebouw ter ere van zijn vrouw liet bouwen. Een jaar nadat Mumtaz Mahal overleed werd deze belofte waargemaakt en ging de bouw van de Taj Mahal van start. In het indrukwekkende bouwwerk zie je zowel invloeden van de Perzische architectuur als die van de eerdere Mogol-architectuur terug. Overigens werd Shah Jahan later zelf bijgezet in het mausoleum nadat hij in 1666 overleed.

De Taj Mahal: een heus wereldwonder

Dat je de Taj Mahal eigenlijk één keer in je leven bezocht moet hebben, blijkt niet alleen uit het feit dat het gebouw in 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen, maar vooral ook uit het gegeven dat de Taj Mahal sinds 2007 wordt beschouwd als een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Kortom: woorden schieten eigenlijk tekort, je moet de Taj Mahal met eigen ogen hebben bekeken om de schoonheid te kunnen begrijpen.


Geplaatst

in

door

Tags: