Honduras

Uitgelicht: Honduras

Een rondreis door Honduras, officieel de Republiek Honduras, is zeker een bestemming die je tijdens een bezoek aan Centraal-Amerika niet mag overslaan. Honduras ligt in Centraal-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador, Nicaragua, de Caribische Zee en de Grote Oceaan.

In Honduras vind je een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden op zowel het gebied van cultuur als natuur. Een van de bekendste plaatsen, die je zeker tijdens je rondreis door Honduras niet mag overslaan, is Copán. Copán ligt dichtbij de grens met Guatemala, je vindt hier het meest zuidelijk gelegen complex van de Maya’s. Dit complex bestaat uit prachtige ruïnes, oude hiërogliefen, minutieuze beeldhouwkunst en stèles (stenen kolommen met daarop de afbeelding van voormalige heersers).

Natuur

Ook voor natuurliefhebbers is Honduras een zeer geschikt vakantieland. Een groot deel van het land bestaat uit een bergachtig landschap en maar liefst 37% van het land is bebost. In Honduras vind je de meest verassende natuur bezienswaardigheden, waaronder de de Pulhapanzák-watervallen, de meren van Yojoa en El Cajón, de grotten van Taulabé en de grote botanische tuin Lancetilla.

Ook de tropische regenwouden, het nationale park Pico Bonito en La Tigra en het natuurreservaat Rio Platano, gelegen dichtbij La Ceiba ( ± 2400m hoog), zijn zeker een bezoekje waar tijdens je Honduras rondreis.

Daarnaast vind je in Honduras een enorme verscheidenheid aan dieren, waaronder luiaards en vissen, vele verschillende vissen en vogels (waaronder papegaaien en ijsvogels).

Bevolking

Het land wordt gedeeltelijk gekleurd door de Maya-wereld. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit de ladinos, mensen van gemengd Spaans-indiaanse afkomst. In Honduras leeft de overgrote meerderheid van de bevolking onder de armoedegrens, met name de inheemse bevolkingsgroepen als de Maya’s en Garifuna’s hebben het niet breed, zij leven in hutten die gebouwd zijn van palmbladeren. Met behulp van ontwikkelingsorganisaties ontdekken zij het kleinschalige toerisme als bron van inkomsten.

Op de Baai-eilanden Guanaja, Roatán en Utila, maak je tijdens je vakantie in Honduras kennis met de eilanders. Deze bewoners kunnen zich in het Engels goed verstaanbaar maken als gevolg van de vroegere Engelse overheersing.

Klimaat

In Honduras kun je van tropisch regenwoud klimaat. In het noorden valt de meeste neerslag en het bergland van Honduras kent een semi-humide tropische klimaat, met een droge tijd van december tot april en een natte tijd van oktober tot december.


Geplaatst

in

door