Marrakech is een stad in het westen van Marokko. Het ligt aan de rand van de woestijn en staat bekend om zijn kleurige markten, paleizen en tuinen. De stad is druk, warm en vol leven. Overal hoor je muziek, zie je mensen en ruik je kruiden. Het is een plek waar oude tradities en moderne invloeden samenkomen.
Rondlopen op het plein Djemaa el Fna
Het hart van Marrakech is het plein Djemaa el Fna. Overdag zie je er fruitverkopers, muzikanten en kraampjes met sap of nootjes. Als het donker wordt, komen er meer eetstalletjes en begint het plein echt te leven. Je ziet dan verhalenvertellers, acrobaten en mensen met slangen of apen. Het is een drukke plek, maar ook leuk om rond te kijken en de sfeer op te nemen.
De smalle straatjes van de souks verkennen
Achter het grote plein begint een doolhof van straatjes die samen de souks vormen. Dit zijn markten waar van alles verkocht wordt. Je vindt er kleding, sieraden, kruiden, leer en lampen. De winkels liggen dicht op elkaar en soms lopen er ezels door de straten. Onderhandelen over de prijs hoort erbij. Het is slim om rustig rond te lopen en niet meteen iets te kopen.
Bezoek aan paleizen en oude gebouwen
In Marrakech staan meerdere paleizen en gebouwen met mooie tuinen en tegels. Een bekend gebouw is het Bahia paleis. Daar zie je binnenplaatsen, fonteinen en kamers met versierde plafonds. Ook de Koutoubia moskee is opvallend, al mag je daar als niet-moslim niet naar binnen. Toch kun je de hoge toren goed zien vanaf veel plekken in de stad.
Rust zoeken in een tuin of riad
Midden in de drukte van de stad liggen rustige plekken zoals tuinen en riads. Een riad is een huis met een binnenplaats, vaak met planten en een fontein. Veel van deze huizen zijn omgebouwd tot kleine hotels of cafés. Je kunt er even afkoelen of iets drinken. De bekendste tuin is de Jardin Majorelle. Die is blauw geschilderd en vol met planten uit de hele wereld.
Proeven van Marokkaans eten
In Marrakech kun je overal eten. Typische gerechten zijn tajine, couscous en harira soep. Er wordt veel gekookt met kruiden zoals komijn en kaneel. Je eet meestal met brood en handen, maar bestek is er ook. In de avond kun je op het plein eten, maar ook in rustige restaurants of op een dakterras. Zo leer je niet alleen de stad kennen, maar ook de smaken van Marokko.